Maria Goundorina dirigent för Sveriges Ungdomskör

UNGiKÖR kan stolt presentera Maria Goundorina som dirigent för Sveriges Ungdomskör under projektperioden 2021-2024.

“Stort tack för förtroendet för att få leda Sveriges Ungdomskör! Det blir underbart att få möta körsångare från hela Sverige!
Vi ska se till att vår repertoar återspeglar Sveriges strävan för jämställdhet och planerar för 50/50 kvinnliga respektive manliga tonsättare på varje konsert.
Jag ser fram emot att få träffa Sveriges unga körsångare, leda dem i deras musikaliska och sångtekniska utveckling och tillsammans med dem skapa det vi alla älskar – MUSIK!”
– Maria Goundorina

Maria Goundorina, eller Masja som hon även kallas, kommer ursprungligen från Novosskolniki i Ryssland, där hennes intresse för körmusik föddes i en barnkör vid sju års ålder. Hon inledde sina musikstudier vid Ippolitov-Ivanovs musikhögskola och Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. Efter avslutade diplomstudier där studerade hon vidare vid Wiens universitet.

År 2005 flyttade Maria Goundorina till Stockholm för att studera kördirigering under Anders Eby vid Kungliga Musikhögskolan. Hon tog sin svenska examen i kördirigering vid KMH våren 2008.

År 2004 var Maria en av finalisterna i Wien Competition for Young Choir Conductors, där hon även mottog priset för ”Bästa tolkning av ett romantiskt verk”. År 2007 tilldelades hon Eric Ericsons resestipendium, och 2009 var hon en av finalisterna i den internationella dirigenttävlingen The Eric Ericson Award.

I november 2009 valdes Maria Goundorina till ny sånganförare för Allmänna Sången och blev därigenom körens 27:e dirigent. Sedan 2015 undervisar Maria i körsång vid Adolf Fredriks Musikklasser. Hon undervisar även i kördirigering och körsång samt föreläser vid kurser om rysk konstmusik i Österrike, Tyskland, Holland och Sverige.

Sveriges Ungdomskörs projekt bedrivs inom ramen för UNGiKÖR med syftet att det i Sverige – som i flertalet länder i Europa och resten av världen – ska finnas en nationell ungdomskör bestående av unga, ambitiösa körsångare från hela landet. SVUK är en angelägen musikalisk mötesplats för sångare mellan 16–25 år och kören blir genom sina projekt en viktig förebild och inspiration för unga korister i barn- och ungdomskörer runt om i Sverige.

“Vi är oerhört glada och hedrade att Maria Goundorina har tackat ja till att leda Sveriges Ungdomskör under de kommande åren. Sveriges Ungdomskörs verksamhet är oerhört angelägen ur så många olika aspekter, såväl konstnärligt som främjande av ungdomars sång i Sverige”
– Lotta Wilund, producent SVUK

Under de kommande åren kommer kören att turnéra i Sverige och utomlands, fortsätta beställa ny körmusik och spela in den samt delta i olika typer av samarbetsprojekt.

Sedan starten år 2011 har Sveriges Ungdomskör gett ett stort antal konserter runtom i Sverige samt deltagit i internationella samarbeten och konsertframträdanden som ägt rum bl.a. i Norge, Ungern, Estland och Italien. Sista internationella projektet före pandemiutbrottet var i september 2019 då SVUK deltog i dansk TV tillsammans med övriga nordiska länders nationella ungdomskörer.

Sveriges Ungdomskörs repertoar består i huvudsak av klassisk körmusik på hög musikalisk nivå. Stor tonvikt ligger på svenska och nordiska kompositörer samt nyskriven musik, av såväl erkända, såväl som unga, ännu ej etablerade tonsättare.

Under pandemin har Sveriges Ungdomskör inte kunnat konsertera, men kören spelade 2020 in en hyllningsvideo till Årets Barn- och Ungdomskörledare 2020 – Gullan Bornemark – i form av ett potpurri med hennes mest älskade sånger.

Genom lättade restriktioner under sommaren 2021 kunde lyckligtvis Sveriges Ungdomskörs förra projektperiod, med professor Erik Westberg som dirigent, avslutas med en Norrbottenturné som dokumenterades av 19-årige filmaren Olle Wager. Efter denna turné lämnade Erik Westberg, som har haft uppdraget som dirigent sedan 2018 över dirigentpinnen till Maria Goundorina.

Relaterade länkar

En del av
En del av
Vakanser i kören

Vi tar emot ansökningar kontinuerligt.
Hör av dig för att boka provsjungning.

Kontakt
Producent Lotta Wilund: 0708-63 99 39
info@sverigesungdomskor.se

Webbmail »  |  Koristinloggning »